Kræftbehandling kan angribe fødderne

Af: Tina Rønhøj/kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter

Du kan få ondt i fødderne, få vabler og blive ekstrem følsom overfor berøring, når du er i behandling for kræft. Du kan dog selv gøre meget for at skåne dine fødder undervejs.

Fødderne er forståeligt nok ikke det første, du tænker på, når du skal i behandling for kræft. Men du må ikke negligere dem, da du med en lille indsats selv kan lindre det ubehag, der kan opstå, og måske forhindre problemerne i at få ordentligt fat. Flossede tånegle, hud der revner og smerter, når du går, er nogle af bivirkningerne ved kemobehandling, strålebehandling og kræftmedicin. Generne varierer alt efter, hvilken behandling du er i. Smerterne kan heldigvis blive mindre eller forsvinde igen, når du stopper med at være i behandling, men det er ikke altid, at det sker.

Hud og negleproblemer

Fodproblemerne manifesterer sig i høj grad i huden, der kan rødme, få vabler, brænde, stramme, blive tynd, kildre, revne, hæve, skælle og få sår. Du kan også opleve en overproduktion af hård hud – kaldet hyperkeratose – og neglene kan løsne sig, falde af eller gro nedad. Endelig kan du få kraftige smerter i fødderne, så du får problemer med at gå.

Undgå varme og friktion

Du kan lindre ubehaget ved blandt andet at undgå varme i form af vand, sol eller saunaer. Du bør også undlade at gnubbe for meget på huden eller dyrke sportsgrene såsom løb, aerobics og ketcher sport, der skaber meget friktion i skoene og slider på huden. Endvidere bør du vælge komfortable sko, der passer til dine fødder og beskytter dem bedst muligt.

Hvis du gerne vil være sikker på, at du forebygger flest mulige bivirkninger i fødderne, er det oplagt at få specifik rådgivning hos en fodterapeut om, hvilke sko, cremer og plejerutiner, der dækker dine behov bedst. Du kan også aftale regelmæssige behandlinger, så du sikrer dig, at du altid har hånd i hanke med dine fødder.